Raad voor Rechtsbijstand logo

Hoe voelt het?

Als je ouders gaan scheiden, kun je je heel verdrietig voelen. Misschien denk je dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt en hoeft. Of misschien begrijp je niet waarom ze gaan scheiden. En ben je boos op ze omdat ze toch willen scheiden terwijl jij dat erg vindt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen. Bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten.

Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg verdrietig voelt. Als je dat te moeilijk vindt, kun je ook praten met iemand anders die je goed kent. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

 

Wist je dat…

het heel normaal is dat je even tijd nodig hebt om te wennen als je van het huis van je mama naar dat van je papa gaat en andersom? Het is normaal dat je stil bent en je verdrietig voelt. Het kan ook zijn dat je dan juist heel druk of boos bent.

 

Wist je dat…

ieder kind anders omgaat met een scheiding? Je kunt verdrietig, bang of boos zijn, maar je kunt je ook schuldig, in de steek gelaten of opgelucht voelen. En soms voel je zelfs al die gevoelens door elkaar.