Raad voor Rechtsbijstand logo

Hoe voelt het?

Als je ouders gaan scheiden, kun je je heel verdrietig voelen. Misschien denk je dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt.  Of misschien begrijp je niet waarom ze gaan scheiden. Of ben je boos op ze omdat ze toch willen scheiden terwijl jij zo graag samen wilt blijven. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen. Bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten.

Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg verdrietig voelt. Als je dat te moeilijk vindt, kun je ook praten met iemand anders die je goed kent. De juf of meester of de ouders van een vriend of vriendin. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon. Je kunt ook bellen of chaten met een buddy van Villa Pinedo.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

 

Wist je dat…

Ieder kind anders omgaat met een scheiding. Je kunt verdrietig, bang of boos zijn, maar je kunt je ook schuldig, in de steek gelaten of opgelucht voelen. En soms heb je zelfs al die gevoelens door elkaar.

 

Wist je dat…

het voor veel kinderen onrustig is in een periode dat ouders gaan scheiden? Vaak duurt het wel even voordat dingen duidelijk worden. Over waar je gaat wonen bijvoorbeeld. Of wanneer je bij papa bent en wanneer bij mama. Het is helemaal niet gek als je je daardoor wat minder goed kan concentreren op school. Of even geen zin hebt in sporten of afspreken met vrienden. Het kan opluchten om dat te bespreken met je ouders of met je juf of meester.