Raad voor Rechtsbijstand logo

Hoe voelt het?

Je papa en mama gaan scheiden. Daar kun je heel verdrietig van worden. Misschien ben je boos op ze. Omdat je niet snapt waarom ze gaan scheiden. Of misschien ben je ook wel een beetje opgelucht. Bijvoorbeeld als je papa en mama eerst heel vaak ruzie maakten.

Het is misschien raar om al die verschillende dingen door elkaar te voelen. Maar het is ook heel gewoon. Het is niet goed als je je alleen voelt. Praat er met je papa en mama over als je je erg verdrietig voelt. Of praat erover met je oma of met een tante. Of met de juffrouw of meester of  iemand anders waar je je fijn en prettig bij voelt. Je kunt ook een tekening maken van hoe je je voelt. Of een verhaaltje of een brief schrijven. Dat helpt soms ook al een beetje.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als je papa en mama goede afspraken hebben gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

 

Wist je dat…

je vaak eerst even moet wennen als je van het huis van je mama naar het huis van je papa gaat? En vaak ook weer als je van het huis van je papa naar het huis van je mama gaat.

 

Wist je dat…

ieder kind anders omgaat met een scheiding? Je kunt verdrietig, boos, bang, schuldig of opgelucht zijn als je papa en mama gaan scheiden. Misschien maak je je ook wel zorgen over papa of juist over mama. Zeker als je niet bij ze bent. Het is goed om met je papa en mama te praten over hoe je je voelt.