Raad voor Rechtsbijstand logo

Hoe voelt het?

Als je ouders gaan scheiden, kun je je heel rot voelen. Misschien ben je in de war en verdrietig omdat je niet begrijpt waarom het gebeurt. Of misschien ben je bang dat een van je ouders alleen achterblijft en voel je je verantwoordelijk voor hem of haar. Je kunt je ook kwaad voelen omdat ze willen scheiden, terwijl jij dat helemaal niet wilt. En je kunt je schuldig voelen omdat je denkt dat het iets met jou te maken heeft.

Soms kun je het idee hebben dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen, bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten. En tot slot: al deze gevoelens kun je ook nog eens allemaal tegelijk voelen, waardoor je nog meer in de war raakt.

Het is niet makkelijk om met al die verschillende gevoelens om te gaan. Misschien helpt het als je weet dat bijna alle jongeren waarvan de ouders gaan scheiden zich zo voelen. Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg rot voelt of - als je dat te moeilijk vindt - met een vriend of vriendin. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

 

Wist je dat…

iedereen op zijn of haar eigen manier reageert op de scheiding van zijn of haar ouders? Het is heel normaal als je je verdrietig, schuldig, angstig, boos, in de steek gelaten of opgelucht voelt. Het kan ook zijn dat je al deze gevoelens door elkaar voelt.

 

Wist je dat…

veel jongeren na de scheiding hun ouders niet laten merken hoe verdrietig ze zijn? Ze willen hun ouders helpen en niet nog verdrietiger maken. Veel jongeren die dat doen krijgen hier later last van. Het is dus beter om je gevoelens wel te tonen.